štvrtok 1. marca 2012

Marec - mesiac...

Marec je mesiac s množstvom prívlastkov.

Hádam ten najklasickejší, marec - mesiac knihy. 
Nuž, byť to na mne, dala by som za mesiac knihy február, je to taký mesiac, keď Vianoce sú dávno preč a jar ešte neprichádza a je skvelé sa "zašiť" kdesi do kútika s dobrou knihou...  
Ja ešte stále čerpám z vianočnej nádielky a vyberám si voľne z dvoch obdržaných kategórií - Austenovky a Chapmanovky:)
Kým tá prvá je absolútnou oddychovkou, v ktorej občas jemne ironický humor autorky a opisy elegantného anglického vidieka vytvárajú ideálne podmienky pre rozlet mojej fantázie, z tej druhej sa snažím načerpávať pre seba samú, pre svoj manželský vzťah a ide viac do hĺbky. 
(Ak by ste mali záujem o autora a jeho konkrétne tituly, tak je to Gary Chapman Láska ako životný štýl, Päť jazykov lásky a Štyri obdobia manželstva, ale napísal ich ooooveľa oveľa viac:).
Budem rada ak sa podelíte so svojimi postrehmi, ak ste mali možnosť prečítať si niektorú z nich. 
Samozrejme sa poteším, ak mi prezradíte viac o svojich čitateľských skvostoch, čo práve čítate, či máte obľúbeného autora, žáner, štýl, ...

Marec je aj mesiacom, v ktorom oslavujú svoj deň učitelia. Konkrétne 28. marca, v deň narodenia Jána Amosa Komenského. Toto mi už celkom ladí aj s tými knihami:)

Ďalší deň, ktorý si v marci pripomíname, respektíve kedysi sme si pripomínali viac, dnes už menej, je Deň žien 8. marca. 

A znovu nachádzam jemnú paralelu medzi ženou a marcom ako mesiacom, v ktorom začína nové ročné obdobie, marcom, ako prvým jarným mesiacom s jeho prvými púčikmi a nesmelo vykukujúcimi kvetmi, ktoré k žene tak nejak už patria:)

Dneškom marec len začal, ale podľa počasia a prvých kvietkov v našej záhrade som mala pocit, že s jeho prvým dňom hneď odštartovala aj jar.


A ja len dodávam, že nielen deti:))

Krásne marcové dni 

11 komentárov:

  1. Krásne zamyslenie na začiatok mesiaca...
    Pýtaš sa na rozčítané knihy. Ja mám momentálne 4 - trošku veľa, ale akosi sa to stalo :-) Po uzretí koncertu Santo Subito som sa namotivovaná pustila do životopisu Jána Pavla II. V nočnom stolíku máme Sex, ako ho nepoznáte - pre manželov, ktorí milujú Boha (túto si čítame spolu s manželom). Minule som sa začítala do knihy Pokoj srdca od Narciso Irala. Akosi som to práve potrebovala... A poslednou z mojich práve rozčítaných je kniha Mamy v jednom kole - v poslednom čase o nej počuť, šírila sa aj mailami...
    A Gary Chapman - ďakujem, že si mi ho pripomenula. Knihy, o ktorých píšeš som nečítala, ale niektoré som kúpila ako darček pre známych, s tým, že raz si ich aj ja prečítam...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tie kvety - ohromné potešenie pre oči ...
    Keby si videla tú "tonu" snehu v našej záhrade!
    Premáha ma závisť :D

    U mňa je každý mesiac mesiacom knihy :)

    No a 8. marec veľmi uznávam ... úcta k ženám, kvety, úsmevy a dobrá nálada ... je to pekné, aj keď veľa ľudí to berie ako komunistický prežitok.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ajka, to s tými viacerými naraz rozčítanými knihami poznám:) Mamy v jednom kole mám stále v zálohe, ale do tej som sa ešte nestihla ani zahryznúť, Pokoj srdca mám, ale od Anselma Gruna. Vďaka, že si sa podelila:) Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jani, viem si predstaviť, veď aj preto som ich bežala hneď odfotiť, aby ste sa aj vy tam hore mali na čo tešiť:)

    A vieš, že 8.marec je blízky aj mne? Neviem, v posledných rokoch mi je tak nejak sympatickejší ako Valentín...
    Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Gabi prippajam sa k vasim nazorom ...aj mne je milsi 8. marec ako valentin. Uz sa tesim aky jarny kvietok dostanem od muzika. Krasne ti to zacina v zahradke kvitnut. Ja toho moc nenacitam ale dakujem za radu na tu Chapmanovku...urcite sa po nej poobzeram.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Krásně ti to jarně pučí. U nás zatím vykoukly jen sněženky.Krokusy jsem ještě nepotkala. Musím se líp podívat.:-) A co se týče čtenářských chvilek,na ty poslední dobou nějak nemám čas. Nejčastěji čtu před spaním dětem.:-)

    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. My to máme nejaké pomotané, šafrány predbiehajú aj snežienky:)Aj u nás je čítanie pred spaním najistejší spôsob ako sa literárne vyžiť:)G.

      Odstrániť
  7. Je zaujimave, ze si spomenula takmer vsetky sviatky v marci, no na jeden, ten najdolezitejsi, si zabudla. Alebo to bol zamer? To neviem, takze Ti ho radsej pripomeniem. Takze 23. marec je treti jarny den a den narodenia Tvojho braceka a krstneho otca vasich deti. Apropo ta fotka vo formate rybieho oka, to je uz akoze darcek??????

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milý môj anonymný braček, ja som na nič nezabudla, len pospolitému ľudu by asi nič nehovorilo, 23.marec - Beguško má narodky:))
      Ale ako som mohla zabudnúť na tretí jarný deň?!?:))))))))

      P.S. Vravíš, že darček už týmto môžeme považovať za vybavený?:)))))
      Tvoja milujúca sestrička:)

      Odstrániť
  8. Mila Gabi, ctu rada, ctu stale a to uz od detstvi. Mam vzdy na nocnim stolku rozectenou knihu a nekdy nejenom jednu :) Prave ted ctu knizku od Ken Follett "Pad Titanu" a vrele doporucuji. Take jeho " Pilire zeme" a "Na veky veku" jsou nadherne knizky, zvlast jestli mas rada historii. Nemuzu tomu ani uverit, ze uz je marec a jaro zvolna klepe na dvere :) Preji pohodovy tyden a zdravim, Monika

    OdpovedaťOdstrániť