štvrtok 6. októbra 2011

Z posledných dní na záhrade

Posledné dni trávim trochu viac prácou v záhrade.
Deti sú v škole/škôlke, manžel v práci a ja si vychutnávam život podľa svojho gusta:)

Slnko je také akurátne, zohrieva, ale nespaľuje.
Muro, chvíľami voľne vyvalený a občas motajúci sa pod nohami.
Na susedinom agáte si mladé ďatle dokazujú svoju mladícku silu až mám niekedy pocit, že si aj hlavu roztrepú, len nech sa pred spolubratmi predvedú:)
Sýkorky pomaly okukujú terén, no nič moje milé, budeme vám musieť vymyslieť nové miesto, Muro nepustí.
A popri tom šteboty z ihriska na konci našej ulice, ktoré využívajú aj školáci na telocvik a ja sa sem tam pristavím a v pamäti lovím Rebekin školský rozvrh, či náhodou práve ona, práve vtedy, práve tam, ... :)
A potom začujem detské hlasy aj na ulici a keď mi intuícia nedovolí bez povšimnutia pokračovať v zahradníčení a ja dobehnem k bránke, zazriem druhákov na prechádzke (čoby prírodoveda v teréne) a medzi nimi jednu vysmiatu druháčku, čo sa vykláňa z radu a kýva mi a ja jej a je mi dobre a ešte hodnú chvíľu potom sa usmievam a teším sa na poobedie, keď spolu s Rebi porozprávame ockovi o našom neplánovanom stretnutí.



Páčia sa mi ozdobné kapusty v jesenných dekoráciách a pokúsila som sa ich vypestovať.

Celá šťastná som pozorovala ako vykukli prvé rastlinky, ako pekne rastú a potom úplne zdesená vnímala, ako ich húfne obžierajú húsenice mlynárika kapustového.

Pred pár dňami som si všimla, že sa napriek čipkovanému vzhľadu po húsenicovom útoku pomaly začínajú v strede aj vyfarbovať.

Tak som ich porozsádzala a teraz máme dvojnásobne ozdobné kapustičky:)





Korunka vyschnutej stromčekovej ruže a do nej vsadený starý košíček nám pekne obrastajú brečtanom a sú výborným miestom na celoročné aranžmá.

Aj rebrík už žije jesenne








Zakvitnuté topinambury

Posledné...


Dnešné, jemne zatiahnuté ráno a Jakubkov mierne upchatý noštek mi našepkávajú, že táto idylka sa blíži k svojmu koncu...

14 komentárov:

  1. Ahoj Gábi,krásné fotečky ještě slunečného podzimu. Kapusta se ti krásně vybarvuje. Já na ni každý rok zapomenu. tak děkuji za připomenutí a budu se muset po ní poohlédnout aspoň v blízkém květinářství.
    Pěkný den přeje Eva.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To je milé, ako si nazvala požerky od húseníc čipkou :) A máš pravdu, pokiaľ nezdecimovali rastlinky celkom, môžeš ich prácu vydávať za ozdobu :)
    Páčia sa mi tvoje nápady ako napr. aranžmá na vyschnutej ruži. To sú veci celkom podľa môjho gusta. A zvlášť na mňa zapôsobila posledná fotografia. Má takú zvláštnu clivo-sladkú a zároveň optimistickú náladu.

    PS: Topinambury by som chcela tiež, len neviem či sa im bude v našich výškach dariť. A hlavne ešte neviem, kde ich zoženiem. U babičky už nerastú, v obchodoch ich nepredávajú... tak hádam len nakopať niekde pri ceste.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Gabi, tak na to, ako vypestovať tirto kapustičky chcem recept :)
    Ešte som ich doma nemala, ale každú jeseň pokukujem a váham, či kúpiť, či niečo vydržia.
    Máš ich ako z obchodu!!!
    J.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Gabi, úžasne oddychový článok a tie fotky :) ... úplne som cítila tú pohodu a relax, ktorý si teraz vychutnávaš. Recept na pestovanie okrasných kapúst by zaujímal aj mňa. Jednu som si kúpila v obchode, ale je to také chúďa. No priznávam sa bez mučenia, sem-tam ju zabudnem poliať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Krásne jesenné počítaníčko aj pozeraníčko :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Evi, dík:)

    Leti, ešte ma napadla jedna možnosť, spraviť si niekedy na jar malú zastávku po ceste a vyzdvihnúť si nejakú hľuzu u nás:)

    Janka, Kuki, ďakujem:) No vypestovať takéto kapusty je strááášne ťažké a teda neviem či to zvládnete:) Hehe, ale nie, jednoducho som si na jar kúpila semienka ozdobnej kapusty(záhradníctva, záhradkárske potreby, Baumax,...) a vysiala ich do plytšej nádoby. Jemne zalievala na okne na slniečko umiestnila(min ulý rok som vysiala rovno do záhrady a všetky do jednej mi zožrali slimáky) a keď rastlinky začali rásť a mali cca 10 cm vysadila som ich do takej super plechovej nádoby, že aká to bude na jeseň farebná krása v jednom:) Žiaľ, húsenice preriedili, a tak keď už sa začali javiť akože budú aj farebnejšie, tak som si ich radšej popresádzala po jednom, trochu načančala machom inými drobotinkami a je to:) Skúste:)

    Zuska, ďakujem:)

    Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Gábinko, s chutí jsem si přečetla, jak si umíš uží vlastně všední den! Je to krása, k tobě zajít! Okrasné zelí mám taky moc ráda, ale letos ho nemám...
    Měj pořád tak pěkné dny, moc zdravím Helena

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Helenka, si milá, ďakujem, že si sa zastavila:)Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Gabi, tak dobre sa to číta... Hneď by som k tebe odbehla na kus reči. Škoda, že si tak ďaleko. Urobila si krásne aranžmány. Tvoja záhradka musí vyzerať očarujúco...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ajka, ďakujem:) Dnešné ráno síce zmenilo tú slnečnejšiu časť jesene na tú upršanejšiu, ale o to viac budú večery s čajíkmi, sviečkami, v tvorení s deťmi, ... Nedáme sa odradiť a vychutnávame ďalej:)
    Príma víkend Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Gabi, krásna jesenná klíma! Vždy som obdivovala Tvoj zmysel pre detail, a to som ešte nevedela, že vnímaš nielen detaily, ktoré zachytíš okom fotoaparátu, ale aj maličkosti obyčajného dňa, obyčajnej chvíle. Okrasná kapusta patrí medzi moje obľúbené, kedysi som robievala aj kytice zo zeleniny a podľa ich pestrosti som bilancovala úrodu:) Tvoje dekorácie sú prekrásne!

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Máš nádhernou zahradu..klobouk dolů.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Jej, ďakujem za ponuku. :) Teraz som si uvedomila, že vlastne ani neviem, kde je to "u vás"...

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Krásnú jeseň si užívate. Dúfam, že nemaródite... Zákutia s vresmi, tekvicami a brečtanom máš prekrásne. L

    OdpovedaťOdstrániť