sobota 29. októbra 2011

O Harrym Potterovi, iných tekvičkách a Halloweenskom tekvicovom koláči

Nepodliehame zatiaľ zahraničnému trendu oslavy Halloweenu, i keď tento týždeň by sme o tom náhodnú návštevu asi nepresvedčili:)

Odštartovala som ho vlastne asi ja sama v ktorési ráno.
Ukončievajúc svoj každoranný okruh škola, škôlka, menší nákup, som plnými dúškami nasávala atmosféru sychravého rána. Jemné mrholenie sa zmenilo na dážď. Kdesi v diaľke sa jesenný opar miešal s rannou hmlou a vrany krákajúce mi rovno nad hlavou som od seba oddelila dáždnikom.
Navnadená takmer tajomnou náladou vonku si zalievam čaj, rozkladám žehliacu dosku, zapínam žehličku a na pozadie si v rámci samovzdelávania a udržiavania kroku s deťmi púšťam Harryho Pottera:)

Harry bol asi v polovici, žehlenie dokončené, ako sa ešte na chvíľu udržať vo svete fantázie?
Rozkladám "vercajg" a púšťam sa do svojej prvej šitej tekvice podľa návodu uverejneného u Moniky.


Výsledok.


Na stopku som použila kúsok viničného konárika a nevypĺňala som ju ryžou ako je uvedené v návode, ale náplňou do vankúšikov.



V niektorý upršaný podvečer sme pre deti vymysleli výrobu netradičných svietiacich tekvíc. Takú klasickú na vyrezávanie sme totiž nikde nemohli zohnať.



Ak by ste sa chceli namotivovať, budete potrebovať sklenenú fľašu, oranžovú servítku, disperzné alebo dekupážové lepidlo, štetec, čierny papier a nožnice.



Z jednej vrstvy servítky si odtrhávame kúsky, ktoré lepíme na fľašu tak, aby sa prekrývali a pokryli celú fľašu s výnimkou dna.
Mama fotí, tak ocko musí pomáhať obom deťúchom naraz:)

Po zaschnutí servítky si z čierneho papiera vystrihneme oči, nos a ústa, čoby výrezy do tekvice a nalepíme ich na fľašu. A potom už stačí len vložiť sviečku do flaše, zapáliť ju a zhasnúť svetlo:)



Už tretí rok si zvykneme na jeseň upiecť z takejto tekvice výborný koláč, recept ktorého som objavila pod názvom Halloweenský tekvicový koláč.



Pre záujemcov prikladám aj recept:



675 gr tekvice bez jadierok nakrájame na kocky a v malom množstve vody dusíme cca 15 min do mäkka. Necháme vychladnúť a zatiaľ si spravíme cesto. 275 gr hladkej múky zmiešame s 2 malými lyžičkami škorice, pridáme 65 gr masla a prstami premiesime. Pridáme cca 4 lyžice vody a vypracujeme cesto. Vyvaľkáme ho na veľkosť formy (rátame aj boky formy), kúsok cesta si odložíme. Cesto prenesieme do formy, popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie, zaťažíme a pečieme 15 minút na 180°C. Potom zaťaženie a papier zložíme a pečieme ešte 5 minút. Vymiešame si 3 vajcia so 125gr hnedého cukru, pridáme malú lyžičku škorice, pol lyžičky zázvoru, lyžičku mletého muškátového orieška a pridáme rozmixovanú tekvicu. Celú zmes vlejeme do formy na predpečené cesto, zo zvyšku cesta si spravíme pásiky alebo ľubovoľné tvary, ktoré položíme na tekvicovú zmes a dáme piecť ešte na cca 40 minút.

Kuchtíci v akcii
Hotovo

Dnes manžel predsa len natrafil na vyrezávaniachtivú tekvicu. Čakala tam chúďa v obchode na nás úplne posledná:)

A tak sme aj vyrezávali.





Tento príspevok je mojím 100tým na blogu.



Neviem či je to veľa alebo málo za cca 1,5 roka, pretože píšem vtedy keď mám chuť, nápad, túžbu podeliť sa.



Teším sa, že vyšiel akurát na takýto krásny jesenný čas:)

13 komentárov:

  1. Tekvica je ako ziva :) a kolac vyzera fantastikus....s takymi pomocnikmi sa pecie jedna radost
    Famfrpal ti ide k duhu:)
    Blahozelam k prvej stovke:) a nech ta dalej napadaju same pekne pismenka
    Pa a zdar dobrym napadom:)
    Adrix&company

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Gabi, nezáleží na kvantitě ale na kvalitě a já se u Tvých článků vždycky dobře pobavím. Krásně jste tvořili a zaujal mě i recept na dýňový koláč, protože jsem ho ještě v životě nejedla.
    Užívejte krásného podzimu!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jéé, ty dýňové sklenčiky jsou skvělé! Úžasný nápad! :-)
    A dýně, kterou jste ušila je také moc povedená, jste šikovná!
    Harryho Pottera mám moc ráda, dokonce jsem se teď vrátila i ke čtení knihy, jsem už u 4. dílu :) Poprvé jsem Harryho četla jako malá, asi v 10-ti letech... ráda jsem se k němu teď vrátila, současně se trochu vracím i do dětství :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Gabi, takú pohodu cítim pri čítaní tvojho príspevku... Tie fľaše ala tekvičky sa mi páčia, dobrý nápad a ľahko zrealizovateľný pre deti, ponúknem to tým našim a možno vyskúšame. A tekvicový koláč - ten som ešte nejedla, dakujem za recept.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Gabi!
    Tá vyrezávacia tekvica je pekná, ale mne sa predsa len viacej páčia tie vyrobené lampášiky :o))
    A tiež som toho názoru, že nezáleží na kvantite ale na kvalite článkov a tvoje ma vždy tak upútajú...
    Pekný večer! Iveta

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Gábi, krásný příspěvek, jako vždy nějaký nápad, nějaké zamyšlení a krásné fotky, zkrátka pohoda, díky a hezké dny(třeba propršené),
    Marcela

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Gábinko, miluji tvoje reportáže o vašem tvoření! Tvé děti mají skvělou mámu!
    Těším se na ty další, v druhé stovce!
    Hezké dny, zdravím Helena

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Krásne ste si teda zatekvičkovali. Fascinuje ma, s akým zaujatím tvoje detváky pracujú. Ani foťák ich nerušil. :)
    A tá torta so zubatou tekvičkou navrchu... :))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. AdRiX, že ďakovala:)

    Jani, vďaka:)

    Lucia, ďakujem, no vnímam to tak, že potrebujem udržiavať krok s deťmi, či dokonca byť o krok dopredu ak to ide:) Aby sme mohli ešte spolu trochu pokecať, kým majú o to ešte záujem:))

    Ajka, ďakujem:) Bola to príjemná zábava s tými fľašovými tekvicami, zalepení sme boli všetci štyria aj za ušami:))

    Ivetka, ďakujem, si veľmi milá:)

    Marcelka, dík:)

    Helenka, vďaka, to je veľká pochvala, veď každá z nás dobrou mamou túži byť:)

    Leti, ďakujeme, už sú asi aj zvyknutí, že furt okolo nich šermujem s foťákom:)

    Príjemné novembrové dni Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Gabi, krásny tvorivý október ste prežili. Harryho Pottera som zo tri knižky prečítala dávno aj ja :-) Tie servítkové tekvice si ukladám do pamäti, vyskúšame aj my, možno o rok o dva,keď Babu trošku podrastie. Ja som posledné týždne nejako mimo energie. Možno trošku sklamaná, že pár vecí mnou vyrobených a darovaných ostalo nepovšimnutých. Ale asi to tak malo byť a pustím sa trošku do niečoho pre nás doma, pre seba, pre deti. Tvoj príspevok ma celkom naštartoval, ďakujem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Zuska, tvorivá kríza, to tak dobre poznám:)) Rovnako ako nenaplnená túžba po uznaní a ocenení... Nie si v tom sama:) To vieš, nie každý má rovnaké prežívanie, cítenie, vnímanie, ... ako my a potom sa človeku zdá jeho námaha zbytočná. Skús niečo nové, budeme sa povzbudzovať vzájomne, ok?:))
    Pekné dníky Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ahoj Gábinko, krásnou atmosféru jsi nám přiblížila.Určitě děti tvoření s dýněmi bavilo a měli radost z krásně vy\řezané dyně. S kluky jsem také vyřezávala dáně, ale bouhužel už mi odrostli, tak jsem si hezky zavzpomínala.
    Hezký večer Iva

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Zuska, to veľmi dobre poznám. Tiež som prišla k poznaniu, že asi nemám pre koho tvoriť mimo domov. Nie každý vie oceniť ručnú prácu, niekto radšej "osvedčené kúpené" aby nevynikal z davu.
    Ale ja razím heslo, že je lepšie byť "iný" ako "in" :)

    OdpovedaťOdstrániť