pondelok 7. marca 2011

Škola hrou a fašiangový deň

Minulý týždeň sme si vďaka chorobám predĺžili jarné prázdniny.
Jasné, že škola na nás s učením nečakala, takže sme sa nielen liečili, zabávali, tvorili, ale aj učili.
Aby to bolo trošku zaujímavejšie, a zároveň, aby som sa mohla venovať obom deťom súčasne, napadlo ma aplikovať Školu hrou:)
S niektorými nápadmi sa s vami rada podelím.



Nasledujúca aktivita je zameraná na precvičovanie matematiky.
Používali sme "naozajstné" peniaze - 1 a 2 eurové mince a 5 eurové bankovky.
Rýchlo som si založila "živnosť" a otvorila obchod:)
Na základe preferencií to bolo hračkárstvo, ale sortiment sa môže samozrejme obmieňať.



A tu už prichádza naša hlavná nakupujúca, ku ktorej sa podľa záujmu pridával aj Jakubko.


V každom kole som vložila do peňaženky inú sumu, takže najprv si Rebeka musela spočítať koľko peňazí má.
Potom si zrátala sumy jednotlivých položiek svojho nákupu a výslednú sumu mi zaplatila.
Od pôvodnej sumy, ktorú mala v peňaženke odrátala cenu za celý nákup a výsledok si porovnala so zostatkom v peňaženke.
Ak to sedelo, doplnila som zásoby v obchode, pripravila novú hovovosť do peňaženky, sem tam nám ochotný "týždenník" utrel tabuľu a išlo sa odznova:)



Nasledujúca aktivita pomáha vytvoriť si vzťah k písaniu.
Zohnali sme pre Rebi dopisný papier s jej obľúbeným motívom a zvyšok bol na nej.
Vybrala si, komu chce list napísať, na základe niekoľkých informácií, čo a ako sa do listu zvykne písať, napísala svoj prvý - trojvetový list; s ďalšími mojimi radami vypísala obálku a keď už bola fit, boli sme ju spolu zaniesť na poštu.
Nápad s písaním listov sa jej zapáčil, takže teraz máme dohodu, že každý týždeň napíše niekomu jeden list (stačí dve tri vety) a my jej ho pomôžeme poslať:)


Zistili sme, že popri Rebeke si Jakubko rýchlo zvykol na "intelektuálskejšie" úlohy, než sú vymaľovávanky, skladanie puzzle, stavebnice a pod. Avšak podobných aktivít pre trojročných krpcov je aj na internete aj v detských časopisoch pomenej. Ak máte na niečo vhodné tip, budem veľmi rada, ak mi ho pošlete v komentári alebo mailom.
Srdečná vďaka.
Keď naša Rebi začala chodiť do škôlky, vymeškala kvôli častým chorobám aj škôlkársky karneval.
Ako satisfakciu sme si spravili fašiangový deň doma a zrazu je z toho tradícia:)
Túto nedeľu sa teda konal už jeho tretí ročník:)
Zábava začala už pri príprave klasickej fašiangovej maškrty-šišiek.
Panáčik a panenka.
Alias dve vajcia a dva žĺtky v mlieku:)



Hotové pochúťky



Anjel s poriadnym apetítom:)



Malé momenty z výzdoby.
Papierovú reťaz sme si vytvorili spolu s deťmi počas tvorivého liečenia.


Okrem maškrtenia sme poobedie trávili tancom, hrami, súťažami.
Najväčší úspech zožala súťaž v namotávaní motúzika naviazaného koncami na farbičkách.
Kto ho namotá ako prvý?


Zajko?


Alebo anjel?

14 komentárov:

  1. Ahoj Gabi, umíš děti šikovně zabavit a ještě se u toho něco naučíů. To je fajn. Jinak náš Lukášek, kterému jsou také tři roky, miluje momentálně dřevěné puzle, které se skládají podle čísel nebo podle abecedy. O čísla se zajímal vždycky, teď ho díky puzzlím začala bavit i písmenka. Pokud je nechceš kupovat, zkus třeba číslice napsat na puzzle, které máte.
    Měj se hezky
    Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Gabi, super napad s tymi hrami...ja este deti nemam takze nemam ani skusenost s hrami ani pre mensie deti...dufam, ze ti niekto aspon nieco poradi...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Gabka

    okrem pútavého čítania (máš dar nad ktorým by si sa mala zamyslieť) sa na tvojom blogu dá naučiť ako zabaviť deti (mimochodom vždy prepošlem dcére, aby časť aplikovala na nášho miváčka)

    blahoželám ku ratolestiam, najviac sa mi ľúbi tá pobozkaná škriatkami Rebi, má úžasné vlasy a celá je taká chutná

    prajem veľa zdravia, aby bambule nechoreli

    pááá moja pozdrav rodinku

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jéj, tak vy ste toho postíhali... Si veľmi tvorivá a je dobré , že pre deti vymýšľaš rozne aktivity. Fašiangový deň sa mi veľmi páči.Pri čítaní tvojho príspevku som si zaspomínala, aké to bolo u nás, kým boli tí najstarší menší a objavovali sme spolu svet písmen, číslic, hrali sa na obchod, reštauráciu... Často sme sa hrali na školu, robili si encyklopédie, vymýšľali divadlá... Musím sa priznať, že teraz sa už tým menším až tak nestíham venovať. Väčšinou sa pridávajú k aktivitám starších... Keďže už mám troch školákov, ktorí musia byť pripravení do školy, okrem toho navštevujú hudobnú školu a treba pri nich vysedieť, preskúšať, popočúvať, zaberá mi to takmer celé popoludnie. Ale zasa vidím, že to posúva vpred aj mladšie deti, že napríklad tým, že máme doma hudobné nástroje, sadajú si k nim a skúšajú.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Gabi,
    moc se mi líbí dětský obchůdek a psaní dopisů..
    Zdravím anděla a zajíčka :o)))
    Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Jani, dík:) Máme aj také, len zatiaľ Jakubko neovláda symboly číslis a písmeniek, takže je to pre neho náročné:)

    Zuzi, díky, verím, že hej:)

    Majka, no teda ďakujem pekne za komplimenty. Vieš, nikdy som nemala ambíciu robiť blog spôsobom, vyženiem family na prechádzku, vygruntujem, naleštím, načančám, odfotím hodím na blog a hotovo:) Rada sa cez blog zdieľam, komunikujem a za ten rok, čo sa tu motkám som aj vďaka tomu postretala koopec milých a šikovných ľudí, ktorí neváhajú povzbudiť, oceniť, ale aj poradiť, keď treba a to je moc fajn:) Ďakujem za pozdravy pre deťúchy, tá menšia bambula v zajacom ústroji je Jakubko:))

    Ajka, ďakujem:) Hudobné nástroje v menšom zastúpení sa nájdu aj u nás, ale vzťah si k nim zatial nik nevybudoval, i ked Rebi chodila uz aj na flautu... Beriem to v pohode, veď každý máme iné dary:)
    Vieš, kedysi som aj ja túžila po väčšej rodinke, a odhliadnuc od zdravotných záležitostí, prevládajú dosť aj obavy, ako sa dostatočne venovať každému jednému z nich. Obdivujem ťa/vás ako to zvládate:) Inak, Ajka, náhodou neplánuješ vyraziť v niektorý z prvých júnových víkendov do blízkosti Kremnice? Ak áno, stretneme sa:)

    Jarka, ďakujeme:)

    Pekný dník vám všetkým Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Gabi, máš spoustu bezva nápadů a pravděpodobně i hodně trpělivosti s dětmi, zaujal mě nápad s psaním dopisů. Kdybych si nepsala nákup na lísteček, tak už snad nevezmu tužku do ruky, a děti jsou na tom ještě hůř. Nevím, jak u vás, ale tady chtějí zrušit psací písmo a děti se budou učit psát rovnou tiskacíma písmenkama, prý aby to měli jednodušší, tak nevím, ale mě se to nelíbí.
    Obě Tvoje dětičky mají krásné vlásky a obě jsou jak andílci, přeji vám, ať už jste fit a hezké dny.
    Marcela

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Gabi, áno, chystám sa... Teda Majka ma oslovila. To ty budeš robiť dekupáž? No, dúfam, že sa nič nestane a dorazím. Teším sa na stretnutie...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Hej, ja budem dekupážovať a Majka spomenula, že má jednu maminu na šperky a automaticky si ma napadla ty:)Pá G.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Gabi- krásná škola, do takové bych chtěla taky chodit:)))) Psaní dopisů je u nás taky velmi oblíbené a fašank..... super (aspoň mám inspiraci na dobu nemocí- jinak toho moc nestíháme), já teda pro tříleťáčka moc neporadím,občas se podívám na tyto stránky-http://www.predskolaci.cz/, něco si vytisknu, ale toho našeho to prostě moc nebaví.Teď je docela v "kurzu" plastelína, takže krájíme, zdobíme dorty-ale i na to musí mít náladu, nebo vytiskneme nějaké jeho oblíbené postavičky a s těmi nám potom hraje divadlo, ale jinak by si nejradši jen hrál podle sebe:))) Už aby se dalo chodit ven, ať se "klukovsky" vyřádí:))))
    Krásne dny vám přejeme!!! Radka

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Marcelka, dík. S tou trpezlivosťou je to niekedy diskutabilné:) Rovnako ako s tými anjelikmi, ktorými občas šijú riadni čerti:) Ale to asi k tomu už patrí.
    Máš pravdu, aj ja mám pocit, že počítače a tým pádom tlačené písmenká načisto vymažú písané písmo z reality. Mne sa páči, je také jemnejšie a tak keď len môžem, využívam aj na počítači tie "scriptové" štýly písiem.

    Radka, ďakujem pekne:) Nemaj mylný pocit, že sa tu s Jakubkom bavíme len na vysokej intelektuálnej úrovni:) Aj on má svoje dni a chvíľky, kedy ho nič nezaujme a len sa hrá... Len ma napadlo, že keď je záujem, škoda ho nepodporiť. Zisťujem, že má ešte dosť "ťažkú" rúčku, kreslenie, strihanie mu ide ťažšie, takže vymýšľam kadečo aj na precvičovanie jemnej motoriky. Zároveň tiež s nádejou očakávam príjemnejšie dni na vyšantenie sa vonku:) Papa

    Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
  12. bože, aké super nápady, aké chutné deti!!!! želám si tiež takéto požehnanie...
    Nádhera, Gabika! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Binna, vďaka:) Vyzerá to veľmi idealisticky a akčne, však? Ale veru sú aj okamihy, keď si želám, aby bolo iba tichúčko a nikto nič nepotreboval:) Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Gabi, tak ja som tu minule mala rozpisany taky dlhy komentik a ako som musela utekat k deckam nieco, tak som to potom nejako nedopatrenim vymazala :-( Tak teraz len rychlo v skratke k tym hram - Adelka dostala este min. rok v septembri Clovece nehnevaj sa (to este zdaleka nemala tri) a velmi ju to chytilo - hrali sme to nekonecne krat za den, ale naucila sa pri tom pekne pocitat policka, teraz to uz hra ako proficka, na kocke hned vie co padlo:) A tiez jej obcas kupim casopis Sikovnicek - su tam rozne ulohy na precvicovanie cisel, abecedy, kreslenia, strihania a ine - ma to rada, ked si to spolu robime (najviac ju bavi stranka Nezmyslovo - to je vzdy v kazdom cisle a je to taky obrazok, na ktorom su nakreslene aj vselijake nezmysly napr. mrkva na strome ap. - to ju najviac bavi hladat tie nezmysly:-) - taky obrazok mozes aj nakreslit pre drobca. A inak hru na obchod mame tiez v oblube:-)

    OdpovedaťOdstrániť