streda 7. apríla 2010

Cestoviny s nivovou omáčkou

Ak sa aj vám žiada po sviatkoch čosi odľahčujúce, ponúkam naše osvedčené cestoviny s nivovou omáčkou.
Na základný recept budeme potrebovať:
Niva syr, ľubovoľný syr v črievku, biely jogurt alebo smotanu, mlieko, cibuľu, bazalku.

Pokojne môžeme začať tým, že si dáme uvariť cestoviny. Kým sa uvaria, bude hotová aj omáčka. Je to naozaj rýchlouvariteľné jedlo. Ktovie či aj preto nepatrí k mojim obľúbeným?:)

Tesne pred nakrájaním cibule na drobné kocky, si dáme rozohriať panvicu. Do rozpálenej panvice nalejeme trochu oleja a hneď môžeme vložiť aj cibuľu. Tento postup nám zabezpečí, že sa nám olej nebude tak rýchlo prepaľovať.
Po osmažení cibule pridáme na menšie kúsky nakrájaný Niva syr a v momente ako sa nám začne topiť, vmiešame aj črievkový syr. Keď už máme pocit, že sa nám táto cibuľovosyrová masa začína lepiť o panvicu, stíšime plameň na minimum, pridáme jogurt a už len rozmiešavame s mliekom na požadovanú hustotu. Odporúčam redšiu konzistenciu, pretože cestoviny zvyknú časť omáčky vsiaknuť a môže to pôsobiť dosť sucho. Pridáme ešte bazalku, prípadne trochu mletého čierneho korenia. Keďže Niva syr je sám o sebe dosť slaný, dosoľovať už nie je potrebné.

Cestoviny poriadne premiešame s omáčkou a môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Toto je základný recept na nivovú omáčku. Ja ho zvyknem ozvláštniť aj šampiónmi, olivami, alebo predvareným kuracím mäskom. Dokonca sme ho mali aj s najemno nakrájanými špenátovými listami.
Tieto doplňujúce ingrediencie pridávam do omáčky hneď po cibuli ešte pred syrmi.
Ak máte skúsenosť s iným vhodným spestrením omáčky, dajte mi vedieť, rada ho vyskúšam.

1 komentár:

  1. Cau Gabi, ja mam taketo recepty velmi rada. Miesto jogurtu zvyknem pouzivat smotanu na varenie, a raz som pouzila aj slahacku (nevyslahanu), lebo som nemala nic ine. Bolo to fantasticke, len tie kalooorie :-) Ale asi najcastejsie robim takuto syrovu omacku (ale bez nivy, lebo ta je samo o sebe vyrazna, takze pouzijem len crievkovy syr), potom dam tuniakovu konzervu a pridam aj kukuricku (z konzervy, alebo mrazenu, ktoru si rozmrazim v mikroske). mnaaam :-)

    OdpovedaťOdstrániť