sobota 25. septembra 2010

Hruškové bluesnenie na švajčiarsky spôsob

Napriek všeobecne neúrodnému roku, hrušiek sa nám urodilo aj tento rok celkom dosť.




Keď už začali padať, našla som si v jedno ráno na trávniku takýto pozdrav:)

Niečo sme zavarili, niečo pochrumkali, niečo aspoň na chvíľku naaranžovali:) a už som sa začala obzerať po nejakom dobrom recepte na hruškový koláč.




Natrafila som na viacero zaujímavých, z ktorých ešte dáke plánujem vyskúšať, ale ako prvý mi padol do oka recept na švajčiarsky hruškový koláč.
Ide o Ženevskú miestnu špecialitu, ktorú vraj zvyknú piecť najmä na počesť "escalady".
(Vždy ma tak nejak zaujmú recepty s príbehom:)



Nová sada foriem na pečenie mi vpadla rovno do rany:)

S hruškou drôtikovou som sa vám pochvila už v auguste, hruška bodkovaná je dielom tejto šikulky:)




Ak by ste mali záujem o recept, tak tu je:
Suroviny na cesto:
250 gr polohrubej múky
125 gr práškového cukru (ale úplne stačí aj polovica, pretože je dosť sladký)
125 gr masla na pečenie
1 vajce
štipka soli

Suroviny na náplň:
hrušky
1 kyslá smotana
2 vajcia
práškový cukor
nasekané orechy

Postup:
Do múky pridáme cukor, štipku soli, zmäknuté maslo, vajce a vypracujeme cesto, ktoré si môžeme odložiť do chladničky. Zatiaľ si očistíme hrušky, zbavíme ich jadrovníka a nakrájame ich na mesiačiky alebo necháme polovičky.
Formu si vymastíme a vysypeme múkou, vtlačíme do nej cesto a vytlačíme vyššie okraje. Na celú plochu nahusto poukladáme hrušky. Smotanu vymiešame s vajíčkami a cukrom a zmesou zalejeme vrstvu hrušiek. Posypeme orechami a pečieme v rúre predhriatej na 180° cca 40 minút.
A ak by ste náhodou mali záujem aj o príbeh na pozadí receptu, tak ten prikladám tiež:)
V noci z 11. na 12. decembra roku 1602 prepadly savojské jednotky Ženevu a jej mestské hradby chceli preliezť po rebríkoch. Jedna statočná žena práve varila polievku v obrovských hrncoch a touto vriacou polievkou poliala votrelcov. Tí sa dali na útek a tým bola Ženeva zachránená.
11. december je od tej doby štátnym sviatkom kantonu Ženeva, ktorý sa nazýva "escalade".
V ten deň sa v cukrárskych obchodoch predávajú čokoládové hrnce najrôznejších veľkostí.
A na počesť escalady sa mimo iného pečie aj "náš" ženevský hruškový koláč:)

5 komentárov:

  1. Jeej, ten odkaz je krasny, fnuk, az mi slzicka ukápla, a ten kolacik mnam, este sa mi jeho sladka chut rozplyva na jazyku:) a ma aj zaujimavy zivotopis, no teda madam prekonavate sa... chvalu na tu hrusku hruskovitu bodkovitu si dovolim opomenut:)
    Gabi, prosim castejsie prispevky, tak dobre sa ciitas:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahojky Gabi,

    hrušky mám moc ráda. Líbí se mi Tvé srdíčko, krásné fotečky. Mňam a ten koláč..

    Chválím fotečky z minulého příspěvku. Naaranžovaná židlička je kouzelná a tak lucernička, teda, tak ta je..

    Pohodový den. Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Joj,hruškové mámení...Koláč určitě skvěle chutná. Opět krásný příspěvek a nádherné fotečky. Gábi máš u mne na bločku překvapení, vyzvedni si jej... prosím.Hezký den i když venku počasí nic moc.Nám tu už dva dny prší a prší, Soňa

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Když má věc, nebo v tvým případě hruškový koláč svoji historii, tak na ni pohlížíme úplně v jiném světle.
    Dojala jsi mně, neboť mám nachystanou dekoraci s tragáčkem mojeho pána.Fakt neopisuju, jen mě zarazilo, že máme stejný motiv !!!
    Koláč jdu vyzkoušet,má přijet mladá.
    Měj se pěkně.
    Jaromila

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Adrix: only for you si dávam predsavzatie aspoň jeden blogík na týždeň:)

    Evi: srdiečko je manželova "robota":) Ďakujem:)

    Soni, ďakujem, registrujem, zatiaľ som nestíhala

    Jaromilka, tak sa teším na tvoju verziu tragáčika:) Koláčik chutil?:)

    OdpovedaťOdstrániť