piatok 21. decembra 2012

Náš tohtoročný advent

Štedrý deň je už za rohom, a ja sa až teraz dostávam k tomu, aby som zhrnula náš adventný čas.
Náš tohtoročný advent je krásny, naplno prežívaný, cítiť, že deti sú už trošku väčšie a dá sa s nimi viac do hĺbky rozprávať.

Deťom sme vyrobili adventný kalendár z ruličiek od toaletného papiera, ktoré sme oblepili rôznofarebnými papiermi a naplnili malými maškrtami a mini úlohami na každý deň. My, veľkáči, sme si dopriali adventný kalendár z čajových sviečok z Tchiba, každý deň si jednu zapálime, šíri sa z nich krásna kávovovanilková vôna.
Adventný veniec som spravila na spôsob minuloročného do štyroch kvetináčov natretých na bielo s bielymi sviečkami a čečinou. Rovnako sme oprášili aj vonkajšie adventné sviece z brezového dreva dotvorené do venca čečinou a imelom.

Cez advent sme sa tešili aj z vianočných maličkostí: múky a masla vo vianočnom balení, vianočného čajíka, a všetkých vianočných pozdravov, ktorými si na nás ktosi spomenul.

Predvianočný čas bol aj časom tvorenia. Na vianočných dielničkách v škôlke, pri vianočnom pečení, ktoré sme odštartovali klasicky medovníčkami, vytváraním visačiek na darčeky z bielej samotvrdnúcej hmoty alebo aj vystrihovanými snehuliakmi, ktorými sme sa motivovali na blogu u Sonji: www.vad-art.blogspot.sk.

Tento veľký drevený betlehem môžete už každoročne vidieť na vianočných trhoch v centre Nitry, odkiaľ sme si priniesli jeden maličký, ktorý nám dotvára atmosféru v kuchyni.
Na nitrianskych vianočných trhoch sme sa ocitli práve vtedy, keď tam skauti priniesli Betlehemské svetlo.
Aj u nás je toto obdobie skorého stmievania sa časom, kedy nám svetlo sviečok a lampášov spríjemňuje večery vnútri aj vonku.

Ako som spomínala už v úvode, celý advent sa snažíme viac rozprávať s deťmi o tom, čo prežívame. 5.decembra to bolo o Mikulášovi, ako o človeku, ktorý naozaj žil, 13.decembra to zas boli lucie, dievčatá, ktoré sa obliekali do bieleho a husacím pierkom vymetali z domov zlých duchov, čo inšpirovalo aj našu Rebi, aby si vyskúšala podobné oblečenie:)
Tento rok nám žiadna choroba neskrížila plány a bolo nám dopriate stretnúť sa s menšou skupinkou mojich bývalých spolužiakov z VŠ, ktorá sa každoročne rozrastá o nejakého člena rodiny. 10mesačný Maťko absolútne okúzlil oboch našich krpcov:) 
Dievčence, ak si lámete hlavu nad tým, ako s našim adventom súvisí CDčko Dalibora Jandu, musím sa pochváliť: od manžela som k narodeninám dostala super darček. Vzal ma na koncert Dalibora Jandu a okrem krásnych zážitkov mám aj osobné venovanie k narodeninám aj s podpisom na CD:))

Moje milé, verné aj náhodné čitateľky, všetkým vám prajem pokojné vianočné sviatky prežité s blízkymi v zdraví a radosti:)

P.S.: No veru, už by som bola aj zabudla, od Leti som dostala pozvanie zúčastniť sa blogerskej 11tky. Tak tu je tá moja:
1.Obľúbený predmet - v škole to bola výtvarka
2. Obľúbený materiál - drevo
3. Obľúbená činnosť - peknôtkovanie:)
4. Obľúbená technika - fúúú, nuž nezostávam verná len jednej, rada sa učím nové a tým pádom sa posúvam.
5. Obľúbený relax - sudoku
6. Obľúbený nápoj - zelený čaj
7. Obľúbená literatúra - "austenovky"
8. Obľúbený kraj - mám rada Slovensko, som lokálpatriot, ale veľmi sa mi páči aj Škótsko a staré Anglicko, túžim si tam raz, keď už budú deti väčšie, spraviť s manželom dlhší výlet
9. Obľúbené zviera/kvet - všetky šteniatka a mačiatka:)/odkedy mám vlastnú záhradu nedokážem definovať len jeden obľúbený kvet, ale medzi moje top patria snežienky, krókusy, orgován, gladioly, veternice, georgíny
10. Obľúbená rozprávka - Tri oriešky pre Popolušku (celoročne:)
11. Obľúbené tradície - všetky slovenské tradície, aj tie ktoré sa už nedodržiavajú, mám rada to čaro dávnejších čias, ktoré mi z nich vanie, s výnimkou veľkonočnej oblievačky:)

25 komentárov:

  1. tie adventné kalendáre sú podarené:)

    budem rada, keď sa prídeš pozrieť:)↓
    nati

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Březové svíčky jsou skvělé a dětský kalendář je naprosto supr!! Všechny dekorace máš moc pěkné:-)
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Gabi, je pekné, že detičkám približuješ minulosť týmito príbehmi, na ktorých som aj ja vyrastala, pretože dnes je to väčšinou iba o mamone a vykopčených hypermarketových vozíkoch.
    Z jedenástky zdielam s tebou hneď niekoľko činností : napr. zelený čaj pijem hádam 10 rokov :-)... a som tiež lokálpatriot, atď ...
    Krásne Vianoce celej rodinke, Jana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja si myslím, že to je aj prirodzené, že si nachádzame spoločné identické vlastnosti, veď preto sú nám naše blogy a to, čo v nich prezentujeme navzájom také blízke:)

      Odstrániť
  4. Milá Gábi, je vidět, že si nadcházející svátky užíváte, jak nejlépe umíte. Adventní kalendář jsi vymyslela báječně. :) Přeji Vám taky pokojné svátky, rozzářená očička dětí...Peťa

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Krása:) Želáme takto krásne prežiť aj vianočný čas a aj v Novom roku nech nájdeme na blogu toľko milých písmeniek čo pohladia dušu:)
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeme, a okrem písmeniek budeme radi aj stretnutiam z očú do očú:)

      Odstrániť
  6. Gabi, krásný dětský advenťák i ostatní dekorace. Pohádkové Vánoce přeje
    Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Jú, ten ruličkový adventný kalendár vyzerá dobre! Nechceš sa podeliť o úlohy, aké ste mali na každý deň? Že by sme sa aj my k roku inšpirovali. ;-)
    Tie čajové sviečky sú asi kúpené aj s číslami? Už som si myslela, že ste vyrábali. ;-)
    A vonkový veniec z brezových polienok ma fascinuje rovnako ako vlani. My sa na podobný asi tak skoro nezmôžeme... Ale veľmi sa mi to páči.

    Narodeninový podpis od Dalibora, to je niečo, čo nemá len tak hocikto ;-)
    A Rebeka ako Lucia je očarujúca. Vidím, že si advent pekne naplno užívate. Tak nech sa aj počas Vianoc vo vašich srdciach rozhostí trvalá radosť a pokoj. :)

    A vďaka za odpovede na 11-ku. Vieš, že ma ani neprekvapili? Myslím, že v mnohom sme podobné. :)
    Radostné Vianoce. Leti.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Júúúj, úlohy, no myslím, že vy ste na tie naše už veľkáči:)) Boli jednoduché detské, použiteľné pre 5 ročného aj 8 ročnú:) Napríklad: skúsite dnes až do večera vydržať bez hádok? A jakubko dodal, čo bez hádok, my sa dnes s rebi ani nepobijeme...:))Takže asi v takomto duchu sa niesli úlohy v adventnom kalendári:)
      Čajové sviečky sú kúpené z Tchiba.
      Užívali sme si advent aj vianočný čas, ktorý nám tohto roku bol darovaný bez chorôb, tak sme vynávštevovaní do sýta a môžem povedať, že som z tých kontaktov šťastnejšia a cítim sa obdarovanejšia, než akýmkoľvek hmotným darčekom.

      Odstrániť
  8. GABI, KRÁSNÉ A POŽEHNANÉ SVÁTKY VÁNOČNÍ PŘEJI A DO NOVÉHO ROKU HODNÉ A PŘÁTELSKÉ LIDIČKY KOLEM SEBE, ŠTĚSTÍ, LÁSKU A HLAVNĚ ZDRAVÍČKO.
    BOHDA

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahoj Gabi, celé Tvé rodince přeji krásné a pokojné Vánoce!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Gabi vidím, že ste si advent užívali plnými dúškami :) ... a úplne si viem predstaviť akú máš radosť z toho podpísaného CD-čka, xixi :).
    Prajem krásne a pohodové sviatky.
    Kuki

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ahoj Gabi, ako vždy cítim sa veľmi príjemne u teba !! Ďakujem ! Sudoku a Popolušku by som aj ja napísala do 11-ky :o))

    Prajem Vám príjemné sviatky!!
    Iveta

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Gábi, také vám přeji krásné Vánoce a šťastný nový rok... Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Milá Gábinko, pěkný advent jste měli, ať jsou u vás stejně krásné i vánoce,
    Marcela

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Gábinko, u tebe mám vždycky krásný pocit, že rodina je to, co má být!
    Mějte krásné Vánoce.
    Helena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Helenka, srdiečko, vrelá vďaka:) Vždy ma nakopnú tvoje slová pochvaly, aby som nepoľavovala v tom, čo robím...:)

      Odstrániť