nedeľa 21. októbra 2012

Žijem jesenne, tvorím jesenne

Tááák ma už prsty svrbia, trošku sa rozpísať o našich dňoch, o ich prežívaní a peknom zažívaní, ale jeseň nám nasadila akési divoké tempo, že hoc´ duša by aj všemožne chcela, ale telo je slabé...:)

Ja, ako typický jeseňomil, som vo svojom živle - každým nádychom, každým pohľadom nasávam to, čo ma rok čo rok očarúva a stále ma dokáže nadchnúť a naplniť akýmsi pokojom z poznania, že prišlo, čo malo prísť a chystá sa na odchod to, čo musí ísť a všetko je v tej svojej jesennej sýtosti a plnosti také ozajstné a bytostné...:)

A tak popri každodenostiach a s nimi súvisiacich povinnostiach sa snažíme tráviť každú možnú chvíľu vonku. A každá z tých chvíľ je úplne iná.
Ráno, po odprevadení detí do školy a škôlky si dokážem užiť spiatočnú cestu domov aj v samote. Prechádzam stíchnutým detským ihriskom  ponoreným do rannej hmly, snažím sa rozoznať vždy nové odtiene farieb na čerstvo spadnutých listoch a odhadnúť koľko ich ešte zostáva, kým sa zo stromu stane holostrom...
Večery si vychutnávame už väčšinou spoločne, kedy sa dedinou šíri tá typická jesennodymová vôňa z komínov, ale zatiaľ najviac zážitkov máme zo spoločných popoludní a víkendov.

Z prechádzok a výletov

Počas jednej z prechádzok sme v lese natrafili na úle a ak sa bližšie pozriete na ten modrý, uvidíte, že včely ešte pracujú veľmi usilovne.

Naše klasické návraty. Takmer nikdy sa nevraciame na prázdno.
Tu sme popri náhodných objavoch prišli aj s prvým tohtoročným zberom šípok, medzi ktorými sme našli aj jednu zrastenú dvojičkovú. Už počas sušenia nám krásne prevoňali celý dom.

Poklady z ďalších výletov sme využili najmä tvorivo a dekoračne.
Jakubkov výsledok gaštankovania - televízny a rozhlasový vysielač:)

Zopár momentov z našej záhradky a mikina, ktorú Jakub nafasoval od kamošov - ako stvorená pre toto obdobie.

Svoju vrúcnosť pre jesenný čas som preniesla aj do svojho tvorenia a vznikli najskôr jabĺčková, neskôr aj hrušková a ...

... javorová pohľadnica a zopár jesenných visačiek/menoviek.

Okolnosti priniesli, že som si potvorila aj narodeninovo, aj tak trochu záhradnícky a samozrejme, ako takmer každého, kto sa snaží vyrábať nejaké peknoty aj na predaj, ma pokúšalo vyskúšať už aj nejaké vianočné tvorenie, ale o tom až nabudúce:)

19 komentárov:

  1. Pekné ... čo pekné ! "velice sa mi to lúbi" :)))
    Už mi chýbalo to tvoje peknôtkovanie .

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Gábinko, už si mi chyběla! Podzim u vás vypadá tak poeticky, romanticky, moc krásné fotky, tvoje tvoření!
    Užívejte podzimní dny, moc zdravím Helena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, to vieš, v realite každodennosti to možno navonok až tak poeticky nevyzerá, ale keď sa zadívam tým svojím vnútorným okom, nemôžem inak...:)

      Odstrániť
  3. krásný podzim je u vás, prima fotky!
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Krásne krásne krásne,ani nemám slov, nad tou jesennou nádherou. Gabi opäť si do mňa vliala jesennú tvorivú múzu :-) :-).Ďakujem!!! A ak sa môžem spýtať ako sušíte šípky? Ja som tentorok prvýkrát nazbierala trošku a mám ich len tak položené na papiery a sušia sa. Ďakujem ešte raz a krásne jesenné dníčky,plné inšpirácie :-). No a už som veľmi zvedavá na vianočnééééé tvorenie :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :)) ďakujem. Vieš čo, doteraz sme šípky rozrezávali na polovičku a voľne sušili na gamatkách, radiátore. Tento rok sme si však kúpili sušičku, lebo máme už aj viac sliviek a jabĺčok a tak sme skúsili spraviť len jeden zárez, aby sa šípka sušením sama pootvorila a rýchlejšie sa presušila ako keď zostane celá. Takže to bolo hotové v priebehu niekoľkých hodín a vôňa po dome bola naozaj intenzívna, ako keď si zaleješ šípkový čaj:) Pekné dni aj vám, rodinka:)

      Odstrániť
    2. Ja som na blšáku tiež splašila sušičku - super tak skúsim aj ja takto. A šípky ste zberali ešte také úplne tvrdé? Ďakujem.

      Odstrániť
    3. Áno, ešte tvrdé. Keď ich ošľahne mrazík tak zmäknú a tie už nezvykneme zbierať.

      Odstrániť
  5. Gabi tak toto je obdivuhodné, ako krásne píšeš o jeseni. Poznám viac ľudí, ktorí ju majú radi. Ja bohužiaľ medzi ne nepatrím. Ale ako hovoríš príde to čo má prísť a odíde to čo má ísť. Ja sa už teším na jar. Pri čítaní Tvojich riadkov mi však bolo napriek jeseni príjemne. Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jéj, ďakujem:) No to je moja každoročná dilema, že čo je ten top pre mňa, či jar alebo jeseň. Ale na jeseň, bez ohľadu na akékoľvek možno aj nepríjemné okolnosti, veď kto ich z času na čas neprežíva, ma zrazu prenikne ten pocit, že júúúj, dobre je:) Aj sa mi ho ťažko popisuje, to treba zažiť:)

      Odstrániť
  6. Gabinko ,nádnerné visačky je vidět že máš podzim ráda a tvoříš srdcem,moc hezky o tom píšeš.Život je o žití ale musíme mít také na mysli i o umírání.Je to tak i my to nebudeme mít jiné.Tak s chutí do tvoření ať po nás něco krásného zůstane....Daja

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Fííha, krásný podzim. Hrozně se mi líbí tvoje přáníčka. Nádhera.

    Pěkný týden
    Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Gabi, aj ja jeseň milujem - hlavne kvôli jej nádherným farbám. Každý deň sa kochám v tom, ako sa menia stromy a rada chodím po napadaných listoch. Krásne veci si vytvorila. Nechápem ako to robíš, aké techniky pri tom používaš, ale je to nádherné. Už som obdivovala niektoré kúsky aj v tvojom obchodíku. A aj mňa jeseň inšpiruje pri mojom tvorení...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ajka, tak sme na jednej vlne:)) Každá v niečom inom, ale každá po svojom. Tak to má byť:)

      Odstrániť
  9. Jů, krásně podzimujete, já kaštany letos nějak nestihla nasbírat a už mi je přikryla bílá peřina:(
    Ty pohlednice jsou úžasné, nádhera! :)

    OdpovedaťOdstrániť