streda 29. februára 2012

Už týždeň v pôstnom období

Presne pred týždňom nám Popolcovou stredou začalo predveľkonočné pôstne obdobie.
Doteraz sme sa snažili deťom vysvetľovať vieru rozprávaním, pozorovaním udalostí bežného, každodenného života a opäť rozprávaním a ešte raz rozprávaním:)

Tentokrát sme sa rozhodli, že deti už nie sú také maličké, že skúsime aj niečo nové, nejakú aktivitku.
Vlastne netypické to bolo hneď na Popolcovú stredu na omši, ktorá bola v kultúrnom dome, lebo nám začali rekonštruovať kostol:)
Motivácie čerpám na deti.vira.cz, u Letitie, u Kejt.

Doma som vybrala kríž, na ktorom sme si s manželom pred 8,5 rokmi sľúbili manželskú vernosť:) 
Deti si na ňom mohli aj tak reálnejšie "ošahať" klince v Ježišových rukách a nohách, bolo to pre nich celkom silné...

Vyrobila som kvietky z farebného papiera, z ktorých si každý večer môžme vybrať, ak sa nám podaril cez deň nejaký dobrý skutok.
Keďže sme v prvý večer nemali ešte hotový plagátik, na ktorý sme ich chceli lepiť, uložili sme ich ku krížu s Ježiškom.


Snažíme sa deťom hovoriť, že dobré skutky sú niekedy drobné, občas pre druhých neviditeľné prejavy našej pozornosti, pomoc plánovaná, či neplánová, zriekanie sa čohosi... Nie sú to skutky, ktoré si musím splniť, aby som si mohla odfajknúť kdesi políčko splnené (alebo, v našom prípade, si nalepiť kvetinku). Sú to prejavy lásky a dobrosrdečnosti, aby sme mali my aj ľudia okolo nás krajší deň.
Pre Jakubka to môže byť, že sa v škôlke na chvíľu zriekne hračky, o ktorú má záujem iný kamoš; pre Rebeku, že sa v škole podelí s maškrtou pribalenou k desiatej; pre ocka, že sa po príchode z práce ide hrať s deťmi, i keď je unavený a pre mňa ako mamu, že namiesto rýchlovky navarím o niečo zložitejšie jedlo, ktoré majú ostatní radšej.  

Potom sme voľne rozprávali s deťmi o tom, že niekedy by sme si mohli dať úlohu na niektorý deň, napríklad zvládnuť celý deň bez TV, bez PC, bez maškrtiek, ... 
A opäť nie preto, aby sme si večer s úľavou vydýchli, že uf, zvládli sme to, je to vybavené, ale čo si miesto tej telky, PC, ... nájdeme? Pôjdeme navštíviť starú tetu, ktorá býva oproti nám a býva často sama? Budeme si viac čítať, zahráme sa spolu alebo si len tak sadneme a voľne pokecáme?  

Zaujímavé a prekvapujúce bolo, keď sme sa v sobotu ráno zobudili a náš 4-ročný Jakub sa ešte v pyžamku spýtal: "Tak, dnes si dáme ten deň bez maškŕt?" 
Bol to veľký šok najmä od neho, známeho maškrtníka. Ale keď si aj po niekoľkonásobnom overení stál za svojím návrhom a súhlasila aj Rebi,  pridali sme sa aj my s manželom.
S ovocím naši krpci problém nemajú, ale v sobotu išlo na dračku:))  
Okolo obeda prišla na Jakubka kríza:) Uistili sme ho, že nikto z nás sa na neho nebude hnevať ak to nevydrží až do večera, kľudne si niečo môže dať a ak bude chcieť, môže sa pokúsiť v iný deň to dodržať, ale ak by ešte chcel chvíľku skúsiť vydržať, že mu s tým pomôžeme. 
Rozhodol sa ešte trošku vydržať, ale bolo treba vymýšľať živšie vyplnenie času.

Na rad prišli farby na sklo, s ktorými nemaľujú deti tak často, takže zaujali. Jakubko bol potom ešte s ockom povysávať auto a podvečer sme išli spolu na prechádzku s našou čuvačkou Belou.
Večer prišla úľava, že sme to zvládli úplne všetci:)

Na druhý deň sme boli na ľadovej revue ,takže sme mali špeci program, takmer ako odmenu za ten predchádzajúci deň a mám pocit, že aj všetky maškrty chutili lepšie ako kedykoľvek predtým:))
A už sme zvládli aj vyrobiť a na dvere detskej izby nalepiť aj plagátik so srdiečkom pre Ježiška, do ktorého zbierame dobroskutkové kvietky:)


Podarí sa nám ho do Veľkej Noci vyplniť celé?:)

Neviem, či na to ideme dobre. Ale skúšame.
"Treba len ísť vpred. V temnotách trochu naslepo, no vždy treba skúšať konať dobro. Čo sa týka zvyšku, nepovoľovať a spoľahnúť sa na Boha."
Albert Camus

23 komentárov:

  1. A už som v rozpakoch...:) Ďakujem. Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Gábi ,i já se přidávám,jste krásná rodinka,at´Vám Pán žehná....s obdivem Daja

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Gabi, krásne ste to poňali:-) O dobrých skutkoch sa rozprávam aj ja večer s Adelkou. Akurát ma minule prekvapila, keď mi povedala - mami, dnes som urobila dobré skutky až tri, to už sú schody do neba...... :-)Odkiaľ toto má?:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzi, jéééj, to je krásne:)) No deti sú ako špongie nasávajú všade a všetko a je super, že aj dobré veci:))

      My si skôr dávame čas aj na to, aby sme deťom vysvetlili, že hoci medzi Vianocami a Veľkou Nocou je krátka doba, v skutočnosti medzi tými udalosťami prešlo celých 33 rokov, kým Ježiško rástol z malého bábätka na veľkého muža, lebo sme mali skúsenosť s jednými známymi, kde ich malý zahlásil: Ježiško mi doniesol (na Vianoce) hračky a slipy a oni ho potom ukrižovali...:)
      Krásne dni, zajtra už marec, jar je za rohom!:)Gabi

      Odstrániť
  4. Gabi, to je moc pěkný, jak postní dobu prožíváte. Někdy nás ty dětí pěkně umí překvapit, že? My zase lepíme tu postní cestu od Kejt a Jáchymek říká: Tak to nalepíme všechno, ať už jsou ty velikonoce. No, ještě se musíme snažit, než k těm velikonocím dojdem. Krásné dny. Slávka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :)) deti sú v tomto perfektné, ako dokážu všetko poňať svojsky:) Ako píšem vyššie u Zusky, niekedy treba dávať pozor na každý detail:) Slávka, tak ešte veľa trpezlivosti do tej Veľkej Noci:)Gabi

      Odstrániť
  5. Milá Gabi,

    nejdříve přijmi poděkování za Tvá slova u mě...

    Vzhledem k tomu, že dítko mám již na střední, tak již tohle neřeším a je škoda, že dřív jsem tomu nebyla nakloněna...
    Letos pro mě půst znamená víc, než kdykoliv dřív, kdy to byla jen doba před Velikonocemi, jakoby blíž tomu všemu naslouchám a tak nějak postupně se vše posouvá....děkuji tímto, že slova Bůh a víra stávají se častější náplní blogů....

    S příjemně klidnými dny ...pherenis

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pherenis, je to dobré tak, ako to je, pretože každý a všetko má svoj čas:)
      Ja som sa dostala k Bohu a k hlbšiemu prežívaniu viery až na vysokej škole a páči sa mi na tom to, že som si tak nejak sama našla ten svoj čas a vzťah... Preto sme sa aj s manželom rozhodli na deti nejak výrazne netlačiť, len hovoriť o tom, čo je nám blízke, čo my považujeme za dobré a dôležité, prepájame teóriu s praktickou každodennosťou a samozrejme nakoľko zvládame ukazovať im to všetko vlastným životom, správaním.
      Dnešný príspevok som písala s malou dušičkou, či nestratím všetkých svojich sympatizantov...:) Nie všetci totiž zvládajú hovoriť o viere bez predsudkov.
      Ale som veľmi rada, že sa mi ozvalo toľko milých ľudí, s ktorými sa môžem zdieľať. Vďaka:) Gabi

      Odstrániť
  6. Ahoj Gabi!
    Keby som bola malá chcela by som ťa za maminu :o))
    Pekné pôstové dni!
    Iveta

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivetka, aby si nebola veľmi rýchlo sklamaná, aj ja mávam blbé dni...:)) Srdečná vďaka, Gabi

      Odstrániť
  7. Ahoj, Gabi!
    Krásne prežívate túto pôstnu dobu. Zdá sa, že deti nasávajú naozaj hlboko. :) Ďakujem za povzbudenie aj poučenie (hoci my sme už trošku väčší).

    Niekedy si nie som istá, či nepovažujem za samozrejmé aj veci, ktoré by som mala ešte aj teraz viac zdôrazniť. (Napr. to o dobrých skutkoch, ktoré nekonáme kvôli "kvetinkám", ale ako prejavy lásky) Nuž, verme, že to, čo my (napriek všetkej snahe) neodhadneme dosť dobre, môžeme s dôverou odovzdať Prozreteľnosti.

    Požehnané dni, Leti.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Leti, nie som si vždy istá čo a ako deti "nasávajú". Niekedy mám tiež pocit, že sa len na niečo hráme hoci stále dodávam ako to myslím, ako by to malo a mohlo byť, ...
    Tiež verím, že čo už my neobsiahneme, veľký Šéf dotiahne:)Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Gábi, krásně jste to nastartovali:-)))) kéž nás to všechno naše snažení vede výš...pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Kejt:) Sa mi veľmi páči aj váš plánik, máme ho v zálohe pre budúci rok:)) Gabi

      Odstrániť
  10. Teda dnes jsem díky Letitii objevila tvůj blog a jsem unesená. Velká inspirace (zvláště protože těch křesťanských rodin na našem internetu moc není). Budu se sem ráda vracet. I ta postní doba, to je hezké jak to děláte. Já mám pětiletou Ninku a půlročního Raphaela. Na blog sice děti nefotím, ale něco z našich aktivit se tam najde. Dnes se chystám napsat další zamyšlení k postní době, takže tě srdečně zvu ke mně na návštěvu :-)
    http://vad-art.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Sonja, rada ťa tu vidím, vitaj:) No, skúšame, čo vieme:)
    Veľmi rada sa zastavím u teba a popozerám, zatiaľ krásne dni u nás už dnes celkom jarne:)) Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Dobry den, ja zadny blog nepisu, ale jsem maminka dvou blogerek, takze casto jdu nakouknout i jinam. Dnes jsem uplne nahodou otevrela Vas blog. Sama jsem jak se rika bezverec, ale za to temer cely zivot pracuji s detma. Vim jak je potrebne jejich vedeni k zodpovednosti, vytrvalosti a predevsim k empatii k druhym. Jsem primo unesena tim, jak umite svoji viru propojit s vychovou deti. Myslim, ze z takto vedenych deti mohou vyrust jedine velice kvalitni lide, se kterymi bude radost zit.

    Eva Cepkova

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Evka, ani si neviete predstaviť, ako dobre mi padli vaše slová:)
    Ono to v tej rutinnej každodennosti nikdy nie je presne také ideálne ako by sme očakávali, však áno, ale zatiaľ stále skúšame ísť ďalej a veríme, že sa na nich niečo dobré "nalepí":)) Radostné dni, u nás už takmer jarné:) Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Gabko,krásné čtení....
    Posílám všem pusu.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Gabi,
    naše děti už jsou větší, čtyři kousky od 8 do 15 :); program letošního postu je evangelium svatého Jana. A doufám, že vydržíme i potom :).
    Hezký večer! Mariana

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Marianka, to je skvelé, že sa chytajú aj tí mladší a ešte aj tí starší:)
    Máte aj nejaký svoj postup, pomôcky, ...čokoľvek, rada si nechám poradiť, my tento rok tak vážnejšie len začíname:) Prajem silu aj chuť vydržať!:)Gabi

    OdpovedaťOdstrániť