sobota 19. februára 2011

Čierny Peter a zúbková víla

Poznáte Čierneho Petra?
Ako deti sme ho s bratom mastili každú chvíľu, našim krpcov padol do oka len pred týždňom, dvoma. Najprv síce v pozmenenej podobe, mysleli si totiž, že kto ho nafasuje, vyhráva:)
O Čierneho Petra teda bola bitka:)
Páči sa mi stará rozprávková verzia tejto hry, práve tá, ktorú som obracala v rukách ako dieťa, a som rada, že napriek novšej supermodernej verzii, ktorú tiež vlastníme, sa páči aj našim krpcom.
Mám priateľku, ktorá pochádza z viacpočetnej rodinky. Ich mama im vynahrádzala to, že sa im nemôže venovať viac osobne, rôznymi fígľami, a to popri práci, ktorú práve robila.
Tak napríklad, keď piekla buchty, do jednej vždy dala nejakú vtipnú náhradu-kečup, horčicu a pod. Tento nápad sa mi tak zapáčil, že som ho určite chcela zrealizovať aj so svojimi deťmi.
Zatiaľ sa mi to ešte nezdalo vhodné, mala som obavu, že kým sú menší, nevzali by to ako žart.
Ale keď už sa Čierny Peter u nás tak udomácnil, prečo neskúsiť aj toho buchtového?
A tak sa dnes u nás piekli buchty:)
Tvarohové, lekvárové a jedna ... horčicová.
Uhádnete, ktorá z nich je Čierny Peter?:)



Moje obavy sa našťastie nesplnili.
Deti boli nadšené, musela som im sľúbiť, že pri každom pečení buchiet bude aj Čierny Peter.
Ten dnešný čakal na Rebeku:)



Buchtový Čierny Peter nám nepriamo označil aj hlavného aktéra druhého dnešného zážitku.
Našej prváčke vypadol jej prvý zúbok:)
Po jednej preventívnej prehliadke, kedy sa jej teta zubárka spýtala, či jej ešte nevypadol žiaden zub, sa Rebi srdcervúco rozplakala, že ona nechce, aby jej zuby vypadali.
Od tej chvíle je súčasťou našej rodiny zúbková víla:)
Bol to totiž jediný účinný spôsob ako zažehnať slzičky.



Aby sa Rebekin zúbok cez noc pod vankúšom nestratil, ušila som jej naň vrecúško so zúbkovou vílou, ktorú som začala vyšívať už pred časom, kedy sa jej jeden z adeptov na vypadnutie začal viac hýbať:)




Pripravené šupnúť sa pod vankúš a už len počkať do rána na odmenu:)

19 komentárov:

  1. No jéje!!! Černý Petr! Naše nejoblíbenější hra! Jen my jsme teda neměli s medvídkem, ale s kominíkem a teď máme zatím takovou dětskou verzi s krtečkem, ale už jsem v knihkupectví obhlížela i tu "původní". Je to první hra, kterou naše děti uměly hrát:))Velká výhoda je, že je hodně rychlá( oproti třeba Z pohádky do pohádky- ta je klidně i na dvě hodiny a stejně ji většinou nedohrajeme:))A nápad s ˇČerným Petrem v buchtě je super!! Jen se ještě budu muset ty buchty naučit:(,kynuté těsto mi prostě nejde....,ale za tu srandu by to stálo!!:)
    Gratulujeme k prvnímu zoubku, i k nám přilétává zoubková víla, ale takový krásný pytlíček teda nemáme.Mějte se všichni krásně!!! Radka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No bomba absolutní. Všechno. Tvé děti se mají, jéé:o) Dobrou, J.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Gabiiii :))) som sa nasmiala na buchtovej verzii cierneho petra....:)) este som o takom nepocula ale je to dobry napad...clovek musi s takou opatrnostou kusat....:) neviem si predstavit tu horcicu :)) az ma striasa...xixi. Tak si uzivajte den,pa

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Gábi, tak jsem před chvilkou líčila hru manželovi a řekl, že je to super, tak jsem se rozhodla, že to doma taky zkusíme. Tímto děkuji za bezva nápad!! A pytlíček na zoubky je krásný, my jsme nikdy nic takového neměli.... Hezkou neděli. Petra :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Gabi, krasne povidani, my jako deti take "mastili" cerneho Petra ale buchty ala cerny Petr - to jsem jeste neslysela :)) Pytlicek na zoubek jsi vysila moc hezky, Rebi z naj musela mit velkou radost. Preji krasny zbytek vikendu, ahoj, Monika.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Gabi si úžasne tvorivá a vynachádzavá. Už som tvoj blog spomínala dcére, ale nikdy nemá kedy. No je to bezvadný nápad, a ja takéto hry, pytlíčky milujem. Musím pripraviť pre môjho drobca, síce má len 4 ale čas nestojí. Poznáš pripravený ...

    Rada čítkam tvoje prípoviedky k tomu všetkému
    prajem zdravíčko celej rodinke

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tak tomu sa povie nápaditosť, super. Aj vrecúško pre Rabečku je krásne! A o hre "Čierny Peter" ani nehovorím, ako dieťa som na nej fičala.
    Pekný zvyšok víkendu praje,
    Aďka

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj Gabi,
    Černý Petr v Tvém podání je bomba!
    Užili jste si určitě spoustu legrace!
    To je bezvadný nápad. :o)))
    A Rebeka má úžasný pytlíček na zoubek...
    Jsi šikovná.
    Přeji hezký zbytek víkendu
    a děkuji za hezké čtení u kafíčka...
    Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Radka, díky moc. No ja sa ku kysnutému cestu musím stále prehovárať:) Ja osobne preferujem koláčiky tipu zmiešame to, to a to a šupneme to upiecť:))

    Jani, dík:)

    Zuzi, neboj aj u nás sa kúsalo veeeľmi opatrne:ň teda až do momentu, kedy si Rebi nesiahla po čiernom Petrovi, potom sa za buchtami len tak prášilo:))

    Peti, len smelo do toho! A dík:)

    Moni, ďakujem, podobne:)

    Majka, vďaka za milé slovká. Ak som dobre pochopila, máš väčší vekový rozdiel medzi dcérkou a krpčekom? Peknú nedeľu.

    Adi, dík, aj tebe:)

    Jarka, rado sa stalo:)

    Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Gabi, černého petra si občas doma zahrajem, ale ten buchtový, to je bezva nápad. Zoubková víla nás nenavštěvuje, ale ten pytlíček je taky super. Zdravím Marcela

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Gabi, super vrecusko a buchtovy cierny peter tiez nema chybu / to u vas muselo byt dnes teda poriadne veselo :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. No mne sa veľmi páči ten buchtový čierny Peter. Hneď som mala hlavu plnú nápadov, čo všetko sa dá do koláčov zapiecť... Hračka, minca, citát, vtip... Ja pečiem kysnuté veľmi často, určite sa inšpirujem a niečo vyskúšam...

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Perfektní nápad s tím černým petrem a buchtami. To by mě fakt nenapadlo ,ale teď co jsem si to přečetla ,tak to taky asi brzy někomu provedu. Už se nato těším cha cha.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Marcelik, ďakujem:)

    Zuzi, bolo bolo, dík:)

    Ajka, nuž, po našom zážitku s Jakubkovou prehltnutou mincou, by som radšej s takýmito plnkami neexperimentovala...:)

    Rozat, hlavne, aby to bolo prijaté s pokojom a vtipom:)

    Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Gabi, to je perfektní a vtipný nápad s tím černým Petrem :o) A sáček se Zoubkovu vílou je opravdu krásný. Předkresluješ si předlohu přímo na látku a pak podle ní vyšíváš? Mě se tahle technika moc líbí ale ještě nikdy jsem ji nezkoušela a proto nevím jak přesně na to.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Jani, dík:) Predlohu som si predkreslila obyčajnou ceruzkou, akurát som pozmenila tvar vílinej čarovnej paličky a tak vyšila. Bolo to prvýkrát, čo som takto vyšívala, takže nejaké bohaté skúsenosti nemám:) Počula som už aj o transférovej ceruzke, ktorou si obkreslíš obrázok na pauzák alebo pečiaci papier a žehličkou ho prenesieš na látku. Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Ahoj Gabi! Čierny Peter je super nápad a vrecúško je krásne! Si nápaditý človiečik!
    Pekný deň.
    Iveta

    OdpovedaťOdstrániť
  18. A co take doniesla Rebecke zubkova vila?

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Ivetka, dík:)

    A&B : bolo to platienko s predkreslenou vilou, natiahnute na drevenom ramiku s pribalenymi farbami, stetcami a trblietkami, ktore sa naniesli este na mokru farbu a tak sa na obrazku zafixovali. Do troch hodin od objavenia darceka visel uz vyschnuty na stene:)

    Gabi

    OdpovedaťOdstrániť