pondelok 23. augusta 2010

Drotárstvo dneška - ženská záležitosť?

Čoraz častejšie registrujem medzi žienkami so šikovnými rukami tie, ktorým učaroval drôtik natoľko, že sú ochotné kvôli jeho kroteniu si pravidelne zodierať prsty.

Ja už dlhšiu dobu chodím obzízať k Haničke, ktorá sa do svojich drôtikov snaží vtesnať aj čo-to z českého folklóru. To sú ale krásnotky!
Medzi blogmi sa už tiež nejaký ten drôt zaleskol a tak som sa nechala strhnúť davom aj ja:)
Alebo, žeby sa mi po tých mojich "čipôčkach papierových" zacnelo po niečom drsnejšom?

V našej garážodielni som vyhrabala zvyšky drôtikov najrôznejších hrúbok, dĺžok aj materiálov, schmatla mužove prvé klieštiky, ktoré mi prišli pod ruku a už som aj drôtikovala.
Po pár hodinách, v ktorých som vytrápila medený drôtik tak, že sa nenápadne začal vlniť smerom k zberným surovinám, som to vzdala.
Moja vôľa už dávno nie je pevná a tak som skúšala trápiť drôtik aj na druhý deň.

Ako najjednoduchšie sa mi zdalo začať srdiečkom. Keď už sa kus drôtu začal tváriť náležite srdečne, zachcelo sa mi experimentovať a spraviť z neho dvojsrdce. Krútiac v rukách zárodok dvojsrdiečka, zazrela som v ňom rybu. A tak konečná verzia môjho prvého drôtikového nadšenia je - Srdečná ryba:)


Druhým nápadom som sa nechala namotivovať na internete, ale podstatne vypracovanejšou a navyše vykorálkovanou verziou.
A keďže aj jeseň už klopká na dvere, tak Pani hruška je navýsosť aktuálna.


A aby hruške smutno nebolo, povykrúcala som aj Jabĺčko na hruškin spôsob.


To, po čom všetci túžime - Dom(ov) plný lásky


Potrebujem sa zbaviť svojho hnevu na slimákov, ktorí nám tento rok vyplieňujú záhradu rastlinu po rastline, tak som si na odventilovanie vyrobila Slimáka hnev potláčajúceho:)


V posledných dňoch sa nám v jednej časti záhrady ponúka nádherná motýlia "šou".
Motýľ z rodu medenáčikov drôtikových ju skvelo dopĺňa.



Anjel bez tváre je nateraz môj posledný drôtikársky úlet.
Ale viete ako je to s tou mojou pevnou vôľou:)
Prosím, nespomínajte pred pravovernými drotármi moje chabé pokusy, lebo len čo zistia, ako som sa previnila na nevinnom drôte, prídu a v rámci ochrany drotárskeho remesla nám zabavia všetky zvyšné drôtiky aj s kliešťami:)

20 komentárov:

  1. Myslím si, že svoje prvé pokusy s krotením drôtu sa vôbec nemusíš hanbiť, práve naopak, je to veľmi pekné.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Gabi ahoj, pravdaže som hend teraz k tebe zakukla, a idu mi oči vypadnuť ake maš tie dielka prekrásne, nemáš sa za čo vôôbec hambíť, tie ovocia, a ten slimák, a ten anjélik, krásna práca. pozerám že maš nejaký medený drotik? moje diela ešte treba nastriekať čierným sprejom. Medený u nás v železiarstve nemali, musím navštiviť iné, su z toho krásne diela.
    len tak ďalej, teším sa na ďalšiu prácu, papa cmuký. mária

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Gabi, tobě taky jde všechno, na co sáhneš! Tvoje drátky jsou báječné, úžasně vyfocené.
    Pěkný večer, zdravím Helena

    OdpovedaťOdstrániť
  4. zaujimave, svojske vykruty, ked si mi hovorila ako sa ti nedari, tak som cakala nejake obludy oskrete, ale omyl Emil a laickym pohladom sa mi zda ze to krotenie sa celkom zdarilo:) takze to nevzdavaj, paci sa mi ponatie hrusky, jabka a domceka

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ajka, vďaka, aj mne sú sympatické, ale môj neporaziteľný perfekcionizmus ma brzdí v prehnanej radosti:)

    Mária, ďakujem, myslím, že tak tvoje ako aj moje majú v sebe čosi osobité a tým pekné. A čo sa drôtika týka, poviem ti to takto: "Aký mali, taký dali:) Ja som si len povyberala z drôtikov, čo som doma ponachádzala a medený sa mi zdal taký mäkkší a tým tvarovateľnejší.

    Helenka, srdečná vďaka:)

    AdRiX, skús si fotky trochu zväčšiť alebo čakaj na prezentáciu na živo. Potom už isto neprehliadneš napríklad aj odraté kolienka Pani hrušky:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj Gabi....neblaaaazni, tvoje dratkovanie je uzasne!!! ten domcek nema chybu, aj srdecna ryba :) a anjelik...su to krasne rucne prace...len tak dalej, tesim sa na novinky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Gabi, pobavila jsem se nad Tvým článkem a musím říct, že se mi Tvé drátkování móc líbí. Doporučila bych pokračovat :o)
    Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Gabi,
    Tvoje drátkování a přístup k němu, je úžasný.
    Moc se mi líbí, cos vyrobila!! Ten domek plný lásky je nádherný!! A Paní Hruška, no zkrátka Ti to jde!! Tak se budu těšit na Tvoje další krásné výtvory!!
    hezký den
    Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahoj Gabi, veľmi pekné, vôbec sa netvária ako začiatočnícke - a to som si obrázky aj zväčšila! Zhodou okolností práve mám na stole nejaké drôtiky aj ja a pokúšam sa niečo z nich vyčariť, ale asi nepoznám to správne zaklínadlo, moje pokusy sú totiž NEZVERENITEĹNE :o)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Gabi, ide ti to skvele! Si sikulka. Krasne vecicky.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Zuzka, Janka, Jarka, Iris a Zuska ďakujem vám:) Uvidím, či nájdem ešte odvahu a chuť vykrúcať krky ďalším drôtikom...
    Ak sa tak stane, vlny blogerské budú niesť tú informáciu do sveta ako prvé:))

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Vykrúť ešte nejaký ten krk, prosíííím:) Dobre sa na to pozerá. Na drotársku začiatočníčku Ti to ide skvele, čo si pamätám mňa, začínala som korunkami a pri nich som aj skončila:)))A keď ma to sem-tam ešte chytí, drôtikujem aj mená, názvy, prosto písmo rada "ohýbam":)
    Nech sa Ti darí, tieto skvosty určite nájdu veľa obdivovateľov

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Prekrásne začiatky drôtikovej závislosti...myslím že ti to hrozí,tá závislosť, na veľkú radosť nás čo nie sme až tak šikovné a ani nevieme čo tá pevná vôľa je...

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Janya, najprv ma napadlo, že myslíš korunky kráľovské, ale po druhom prečítaní ma napadlo, či to nebudú tie zubné:) Písmo ach jo, raz mi manžel vydrôtikoval venovanie k vianočnému darčeku, dodnes ho mám:) A ďakujem:)

    Twiggy, mám v Bratislave obľúbený obchodík, ktorý nesie rovnaký názov, aký si si zvolila ty:) Vždy sa tam snažím aspoň na chvíľku zbehnúť, keď sa ocitnem v BA.
    Mám pocit, akoby ste sa dohodli viaceré, že ma cez vaše komentáre k tomu drôtiku pritiahnete:) Vďaka za príjemne povzbudenie.
    Gabi

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ahoj Gabi! To drôtikovanie a opis okolo toho ma moc pobavili. Ty si teda umelecké črevo :o))
    A neprestávaj ohýbať, veľmi ti to ide, vôbec nevyzerajú tvoje práce ako začiatočnícke.
    Teším sa na tvoje ďalšie dielka!
    Iveta

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Tak už aj ty Ivet!?:)))
    Veľmi sa bavím na vašich komentároch, vnímam to ako taký "protiodpor" k mojej vôli a chceniu. Sama som zvedavá, kam ma to nakoniec posunie:)

    (V týchto dňoch mám pocit, že ma asi chytá mini obdobíčko kamarátstva s ihlou, ale o tom radšej ešte pssst:), lebo s tou som si nikdy príliš nerozumela...)
    P.S. Dubíky sa majú stále k svetu, len mi zatiaľ nepasujú k téme, tak som ich ešte nevedela zakomponovať:)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Gabi!!!! Prosim ta kedy to vsetko stihas????? ALebo mas nejaky casovy intergalakticky pristroj,a pracujes vo viacerych dimenziach xixi. Krasne su vsetky tvoje drôtodielka , pekne pokracuj a vykrucaj , si sikulka!

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Gabi, obdivujem Tvoje prvotiny. Skúšala som odrôtikovať kameň a vôbec mi to nešlo, mám obe ruky ľavé. Slučky som nevedela spraviť také pekne oblé a pravidelné ako máš Ty. L

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Ahojky Gabi,

    teda, moc se mi líbí výrobky z drátku a jak je máš krásně nafocené, super. Jsi šikovná.

    Pohodový den. Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Gabi, že zubné:)))) Dobre si ma rozosmiala:)Ak si chceš zasnívať a trochu sa zahrať, pozvánku máš na mojom blogu:)

    OdpovedaťOdstrániť