utorok 20. marca 2012

O sobote a o dnešku

V sobotu sme si spravili výlet k rodičom, aby sme im na večer prenechali krpcov a my s manželom hurá hurá do neďalekého hlavného mesta za kultúrou:)

Cez deň sme stihli okuknúť nové, jarné prírastky na záhrade a pomojkať si malých 12dňových ušiačikov.

Bolo im dobre u Rebi, 

u Jakubka,  

ale aj u mňa:) 

A tu už hrdá mama siedmych potomkov 

Poetická vsuvka k prvému jarnému dňu:) 
Odfotiť zajov s jarným kvetenstvom je vcelku fuška, lebo čo som ja chápala ako estetické pozadie, oni poňali ako kulinársku lahôdku.

Dnešný prvý jarný deň a naše prvé vonkajšie mini dekorovanie 

Toto všetko nám práve kvitne alebo sa už už chystá rozkvitnúť: pľúcnik lekársky, prvý narcis, jeden z posledných šafránov a modré púčiky čohosi, čo som na jeseň strčila do zeme a za ten svet nemôžem prísť na to, že čo:))


Jar má pre mňa úžasnú symboliku nového života, nového začiatku, novej šance, prajem vám i sebe, kiež by sme ju dokázali naplno využiť.

Gabi:)

utorok 13. marca 2012

Od dinosaurov k veľkonočným figúrkam

Vírusy na nás opäť skúšajú tie svoje hrátky mámivé, ale zatiaľ horko-ťažko odolávame.
V piatok a pondelok som nechala Jakubka zo škôlky doma, spravila mu tak predĺžený víkend, počas ktorého som sa mu snažila trochu preliečiť upchatý nos v nádeji, že sa snáď vyhneme zhoršeniu stavu a návšteve lekára.
Tento čas však bolo treba vyplniť nejakými aktivitkami.

Jakubko má práve obdobie druhého vzplanutia pre dinosaurov a tak sa mi šikol nápad odkukaný u Radky a odložený na horšie časy.

Žinilkový drôtik sme nahradili poplastovaným, ktorý som omotala vlnou.
Okrem toho najmenšieho, ktorému som v návale nadšenia so spolupráce na diele pripojila hlavu k opačnému koncu (viď pazúry:), sa nám podarili celkom pekné tri kúsky. 
Krk sme na Jakubov podnet tvarovali podľa dinosaurov z knižky.

V akcii


Keď prišla Rebi zo školy zatúžila i ona prispieť k dinosaurej téme, tak sme ešte vyrábali pravekú krajinu.
Neverili by ste, koľko dinosaurov sa našlo v útrobách nášho domu. Ku koncu to vyzeralo, že sa všetci do našej mini krajinky ani nepomestia:)

Zo zákulisia. 
Scéna držala len vďaka Kronike ľudstva:)

Od vajíčok k mláďatám, až po nevyhnutný koniec


V nedeľu bolo vonku škaredo, tentokrát prišli vhod nespotrebované veľkonočné zábavky z minulého roku.



Veselá zajačia "reťaz" na poličke nad kuchynským stolom, naša prvá tohtoročná jarná dekorácia:)


Keď je kríza najväčšia, poslúži na zabavenie ratolesti aj múdro vymyslený papierový obal z jogurtu.

Nebojte sa, že by ovečka Heduš prišla k škaredému úrazu, to sa len červená, veď nebýva takto na webe každý deň:))


Tentokrát pripájam myšlienku súvisiacu s naším pôstnym zameraním sa na dobré skutky. 
Niekedy totiž narážame na to, že dobrý skutok skončí vo fáze úmyslu, kvôli najrôznejším okolnostiam ho nedokážeme previesť v úspešné vyústenie, ale nasledujúce slová nás povzbudzujú, že i tak má svoj význam:

"Sú to činy, nie ich plody, čo je dôležité. 
Snaž sa robiť to, čo považuješ za správne. Možno to nebude v tvojich silách, možno ti nebude stačiť čas, potom to však neprinesie ovocie. To však neznamená, že by si mal prestať robiť správne veci. Možno sa nikdy nedozvieš, aký bol výsledok tvojho činu. Ale ak nebudeš robiť nič, potom nebudú ani výsledky."
Gándhí























pondelok 5. marca 2012

Víkendové dozvuky

Tohtoročný marec berie zmenu zimného obdobia na jarné hupom:)
Už prvý marcový víkend sme si užívali najmä vonku - v záhradke, na dvore, na prechádzke s naším chlpáčom.

V sobotu sa manžel pustil do strihania hrozna a ovocných stromčekov a ja som zatiaľ odstránila posledné zbytky zimnej výzdoby

Deťúchy skúšali, či náhodou cez zimu nezabudli liezť po stromoch

Rozlúčková - pred definitívnym odložením sánok

Uvítacia - prvé skúšobné jazdy po zime


Krásky šafránové z predchádzajúceho príspevku sa rozbehli a slniečkovo lemujú chodník popri dome




Konáriky plné života...


Neverila som vlastným očiam, keď som v trávniku, ešte bezfarebnom a po zime neduživom objavila túto nedočkavú púpavu


Žeby už zima pre sezónu 2011/2012 definitívne skončila?:)


Ešte pridávam krátky príbeh, na ktorý som natrafila a ktorý veľmi pekne vystihuje aj moje pocity najmä teraz, počas pôstnych dní.

V starej Číne mal istý roľník povyše úžľabiny malé ryžové pole. Každý deň viackrát schádzal do úžľabiny a vynášal z nej vodu na svoje pole. Keď do krajiny prišli Európania a videli roľníka hrdlačiť, navrhli mu, že postavia pumpu, ktorá by ho ušetrila od vynášania vody. Roľník zdvorilo odmietol: "Keby som už nemusel nosiť vodu, nemal by som čas na rozmýšľanie".

Z toho istého dôvodu neľutujem, že nemáme sušičku prádla a že počas jeho vešania si môžu moje myšlienky voľne poletovať, stíham si všímať pribúdajúce čvirikanie vtákov, nové a nové vykúkajúce cibuľoviny, ... ; užívam si, že nemám umývačku riadov, ale že pri ich ručnom umývaní môžem cez okno priamo predo mnou pozorovať sýkorky a vrabce prilietajúce do kŕmidla, nášho Mura vyhrievajúceho sa na slnku, straku poskakujúcu po trávniku, ...

Radostné dni, plné slnka (aj) v duši:)
Gabi

štvrtok 1. marca 2012

Marec - mesiac...

Marec je mesiac s množstvom prívlastkov.

Hádam ten najklasickejší, marec - mesiac knihy. 
Nuž, byť to na mne, dala by som za mesiac knihy február, je to taký mesiac, keď Vianoce sú dávno preč a jar ešte neprichádza a je skvelé sa "zašiť" kdesi do kútika s dobrou knihou...  
Ja ešte stále čerpám z vianočnej nádielky a vyberám si voľne z dvoch obdržaných kategórií - Austenovky a Chapmanovky:)
Kým tá prvá je absolútnou oddychovkou, v ktorej občas jemne ironický humor autorky a opisy elegantného anglického vidieka vytvárajú ideálne podmienky pre rozlet mojej fantázie, z tej druhej sa snažím načerpávať pre seba samú, pre svoj manželský vzťah a ide viac do hĺbky. 
(Ak by ste mali záujem o autora a jeho konkrétne tituly, tak je to Gary Chapman Láska ako životný štýl, Päť jazykov lásky a Štyri obdobia manželstva, ale napísal ich ooooveľa oveľa viac:).
Budem rada ak sa podelíte so svojimi postrehmi, ak ste mali možnosť prečítať si niektorú z nich. 
Samozrejme sa poteším, ak mi prezradíte viac o svojich čitateľských skvostoch, čo práve čítate, či máte obľúbeného autora, žáner, štýl, ...

Marec je aj mesiacom, v ktorom oslavujú svoj deň učitelia. Konkrétne 28. marca, v deň narodenia Jána Amosa Komenského. Toto mi už celkom ladí aj s tými knihami:)

Ďalší deň, ktorý si v marci pripomíname, respektíve kedysi sme si pripomínali viac, dnes už menej, je Deň žien 8. marca. 

A znovu nachádzam jemnú paralelu medzi ženou a marcom ako mesiacom, v ktorom začína nové ročné obdobie, marcom, ako prvým jarným mesiacom s jeho prvými púčikmi a nesmelo vykukujúcimi kvetmi, ktoré k žene tak nejak už patria:)

Dneškom marec len začal, ale podľa počasia a prvých kvietkov v našej záhrade som mala pocit, že s jeho prvým dňom hneď odštartovala aj jar.


A ja len dodávam, že nielen deti:))

Krásne marcové dni